IOANNINA FOR EVER !!!!!!!!!

alekos000@gmail.com

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η '' ΒΑΣΚΑΝΙΑ ''

Σε ορισμένους ανθρώπους απέδιδαν την ιδιότητα ότι μπορούν να κά­νουν κακό, να ματιάσουν, να βασκάνουν άλλους ανθρώπους, ζώα και άψυχα ακόμα.

Διηγούνταν πολλά τέτοια επεισόδια. Για ν' αποφύγουν το «μάτιασμα» κρέμαγαν στα παιδιά διάφορα φυλαχτά, «μαγκούρες», κομμάτια από δέρμα ασβού στα σαμάρια και τα καπίστρια των αλόγων και μουλαριών, δόντια από αγριογούρουνο, πόδια από τυφλοπόντικα και άλλα αντικεί­μενα. Παλιά- πέταλα αλόγων στις πόρτες των σπιτιών, κρανία από ψόφια άλογα και σκυλιά σε πασσάλους μέσα στ' αμπέλια και ό,τι που θα τρα­βούσε την πρώτη ματιά αυτού που θα έβλεπε το αντικείμενο για να μη ματιαστεί κι έτσι ν' αποφύγουν τη βασκανία. Για την αποφυγή ματιάσμα-τος, αυτοί που πίστευαν ότι μπορεί να κάνουν κακό, έφτυναν ό,τι ωραίο έβλεπαν (Φτου-φτου και από μέσα τους έλεγαν: Να μην αβασκαθεί).

Σε αρρώστους, όταν η θεραπεία δεν πετύχαινε το με τα γιατροσόφια και τα μαντζούνια των ψευτογιατρών, το έριχναν σε βασκανία, κάποιο κακό μάτι δημιούργησε το κακό. Έπρεπε ο υπαίτιος να φτύσει τον άρρω­στο για να λυθεί η βασκανία.

Επειδή ήταν δύσκολο να βρεθεί ο υπαίτιος, επινόησαν άλλον τρόπο. «Τα κάρνα». Σ' ένα ποτήρι με νερό έριχναν από τη φωτιά αναμμένα κάρ­βουνα. Κάθε φορά που έριχναν κάρβουνο στο ποτήρι ονομάτιζαν αυτόν που είδε τον παθόντα (το γείτονα, τον ξένο κλπ.). Αν κάποιο κάρβουνο δεν βυθίζοντας στο νερό και είχε συνδεθεί με κάποιον άνθρωπο αυτός ήταν ο πιθανός αίτιος. Με το νερό αυτό ράντιζαν τον ασθενή και θα γί­νονταν καλά.

Αν ακόμα ο ασθενής δε γίνονταν καλά, δεν είχε απαντοχή να ζήσει, γρι­ούλες οι λεγόμενες «ξορκίστρες» με ξόρκια, προσευχές ή μαγικά μέσα, θα'διωχναν τα κακά πνεύματα.


ΦΩΤΟ: http://www.myhoroscope.gr/
ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΣΠΥΡΟΥ Β. ΧΑΝΔΟΛΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : '' ΕΝ ΕΚΑΛΗ ''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου